Pàgina d'inici » Notícies » Comuniquem el patrimoni

Comuniquem el patrimoni

Bateria antiaèria de Sant Pere Màrtir

 

Cada cop més, els ciutadans i ciutadanes practiquen un exercici vinculant amb el patrimoni històric i cultural que els envolta, el d’una certa “apropiació simbòlica”  (Calaf, 2009) que els permet reconèixer traces de la seva pròpia identitat lligades a béns i elements patrimonials, tangibles i també intangibles. Sovint, però, per arribar a aquesta vinculació cal una mediació o bé una estratègia interpretativa que faciliti el fluxe d’emocions i continguts.

A Arkpadoc treballem en la comunicació del patrimoni a diferents nivells. Plans a llarg termini o petites accions més directes, permeten arribar a la ciutadania i posar-la en contacte amb el passat i els diferents testimonis culturals d’aquest passat. Hem apostat, per exemple, per realitzar guiatges interpretatius acurats a l’hora d’apropar el patrimoni de la Guerra Civil present en alguns punts del país. Una visita guiada fonamentada en les claus de la interpretació del patrimoni permet establir una connexió directa amb el visitant, provocant la seva implicació i curiositat i forjant lligams emocionals amb el recurs o espai objecte de la visita.

Hom defineix la interpretació del patrimoni com un “procés creatiu de comunicació” i, al mateix temps, com “un instrument de gestió”. El resultat de la seva aplicació, segons l’expert Jorge Morales, és el de conseguir una major informació de l’usuari, un increment de la seva satisfacció en acabar la visita, una comprensió més propera de la realitat i del context d’allò explicat i un foment d’actituds de respecte vers el patrimoni comú.

En altres ocasions, Arkpadoc ha optat per promoure activitats que aportin valor afegit a eines de catalogació del patrimoni, acostant el coneixement a tot tipus de públic. En aquest sentit s’estan desenvolupant diverses actuacions (aplicació eines 2.0, projectes pedagògics, etc) relacionades amb la realització del Catàleg de Masies i Cases Rurals de la Garriga (Vallès Oriental), per exemple.

Volem, doncs, fer accessible el patrimoni, de manera literal i figurada. Volem desenvolupar en la major quantitat de projectes possible el concepte de “comunicació global” que molt bé defineix el professor Santos M. Mateos en alguns del seus treballs. Una garantia de que tothom pugui gaudir i aprendre quelcom cada cop que s’acosta a un recurs o que descobreix un element de caire cultural i/o patrimonial.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s