Pàgina d'inici » Notícies » Els guiatges interpretatius: revelació i provocació

Els guiatges interpretatius: revelació i provocació

 

Una de les nostres vessants empresarials més actives és la dels guiatges interpretatius a patrimoni històric divers. Actualment, Arkpadoc SC gestiona les visites guiades a dos recursos vinculats amb el patrimoni de la Guerra Civil, tot i que també realitzem accions puntuals en d’altres espais. Un exemple d’aquest darrer aspecte són les visites a peu d’excavació realitzades en algunes de les intervencions arqueològiques en les que hem executat la coordinació tècnica.

 

Bateria antiaèria de Sant Pere Màrtir

 

Els nostres guiatges, lluny de convertir-se en rutinàries visites guiades, repetitives i poc flexibles respecte al guió establert, parteixen d’una acurada planificació, en la que la documentació ha esdevingut un factor clau. Trepitjar el territori, viure l’espai que cal difondre, conèixer els seus protagonistes, han estat sempre uns reptes que hem assumit amb entusiasme. És per això que, encara ara, després de mesos de funcionament, els nostres guiatges segueixen enriquint-se amb noves informacions, testimonis i recursos, amb la intenció de fer més entenedor el nostre discurs.

Ara bé, no només confiem en la informació com a base de cada visita. Resulta evident que interpretar el patrimoni ha esdevingut un procés creatiu  que s’enriqueix a mesura que es desenvolupa. I com a tot procés que té uns objectius (difusió, transmissió de coneixement, generació de diàleg, sensibilització, etc), l’avaluació resulta una fase inevitable i del tot necessària. Encarem aquesta vessant des de l’anàlisi interna però també des de la recollida de l’opinió de l’usuari, autèntic protagonista del procés.

Tot guiatge preten ser revelador. D’un recurs, de la seva història, dels seus valors, dels del seu entorn…Al mateix temps, cal aplicar tècniques i mitjans que garanteixin una comunicació bidireccional i que sovint freguen la provocació i la interpel.lació. Posar-se en el lloc de l’altre, qüestionar els coneixements preconcebuts o l’experimentació directa poden garantir el descobriment des de l’experiència o, com a mínim, disposar de totes les condicions necessàries perquè l’usuari pugui començar a tirar del fil de la història…

 

Entrada al menjador del Camp d'Aviació de Rosanes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s