Pàgina d'inici » Notícies » Història 2.0

Història 2.0

 

En un dia com avui, 18 de juliol, a les 12 del migdia el hashtag #recuperalamemoria (promogut pel diari Público) ja era trending topic de Twitter a nivell de l’estat espanyol. Centenars de ciutadans han anat recordant familiars i coneguts que patiren la crueltat de la Guerra Civil o, simplement, exposaven un pensament, una reflexió sobre el tractament de la memòria i les polítiques de recuperació o dilació -depén del cas- de la mateixa. Amb reaccions com aquestes, hom pot comprovar que potser la història no és quelcom tan allunyat de la realitat quotidiana i que, a més, ha estat capaç d’entrar a  utilitzar mitjans i eines de comunicació impensables.

Actualment, la història també està cridada a desenvolupar-se a la xarxa. Difondre continguts, generar anàlisi, retroalimentar-se, han de ser accions quotidianes també pels investigadors que s’acosten a les noves possibilitats tecnològiques. Tenim exemples brillants en formats diversos, que posen al dia una manera de fer recerca i de difondre’n les qüestions essencials. Blocs, wikis, canals a Youtube, comptes de Twitter i Facebook, webs, aplicacions per telefonia mòbil,etc emprats amb constància i rigor poden generar interès i produir un diàleg directe i honest amb l’usuari. Però a banda de generar en volum, cal que qui usa aquestes eines resti amatent al que reb; saber escoltar també és necessari a l’hora d’escriure o pensar els fets històrics.

En els darrers mesos, dins l’àmbit català es va coent un fòrum d’#historiadors20 que està decidit a fer un pas endavant en l’ús de les noves eines i en l’aplicació del treball col.laboratiu en la recerca però, molt especialment, en la difusió històrica. Des d’Arkpadoc ens hem sumat a una iniciativa que ha de saber copsar el potencial de moments com el que descrivim a l’inici d’aquest article. Sabem que disposem d’un camí llarg per recórrer on caldrà desfer el tòpic recurrent de que la hstòria és quelcom molt avorrit, que s’enquista en el passat i decididament estàtica. I com acostuma a passar, un moviment virtual com aquest ja està planejant la seva primera trobada conjunta presencial i a la que us animem a unir-vos si hi esteu interessats/des.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s