Pàgina d'inici » Notícies » Arqueologia: notícia d’estiu?

Arqueologia: notícia d’estiu?

 

Durant les darreres setmanes, resulta més fàcil de l’habitual trobar articles o reportatges sobre el món de l’arqueologia catalana a la premsa generalista. Sense dubte, des de fa anys, aquesta disciplina i l’eminent caràcter estival d’algunes de les seves manifestacions (ex. camps de treball) l’han convertit en notícia recurrent durant la canícula.

Ara bé, quin tipus d’imatge es mostra? Què passa la resta de l’any? Ens preguntem si aquestes aparicions realment esdevenen comunicació d’una activitat i un mètode de recerca històrica o bé només es tracta d’un acostament superficial. Els reportatges d’estiu acostumen a reblar el clau dels tòpics: treball a altes temperatures, pinzell, companyonia i voluntarisme, món universitari…Però s’aconsegueix, o aconseguim entre tots, transmetre la realitat de l’arqueologia catalana actual? Aquí queda el dubte. Avui en dia, la crisi afecta les inversions de tot tipus, tant la recerca arqueològica lligada a la universitat com a la que es desenvolupa des del món empresarial privat. Aconseguim que l’arqueologia es valori també com una tasca professional, científica i de bases sòlides?

A banda d’aquesta notorietat estiuenca, el resultat d’intervencions, jornades de recerca i congressos, estudis, etc té una presència destacada als mitjans la resta de l’any? Creiem que, malauradament, i segurament degut a errades pròpies i però també de l’orientació dels mitjans, la comunicació del patrimoni cultural sovint torna a caure en l’anècdota, no ajudant a bastir una imatge acurada de la figura dels arqueòlegs del s.XXI i de la resta de professionals amb els que es treballa en una intervenció o en un projecte.

Entre tots caldria reflexionar sobre com millorar la transmissió de coneixement en un moment en què la tecnologia dóna eines i oportunitats per fer-ho cada cop millor i de manera més igualitària. Ja tenim deures per la resta de l’any…

Trencant la tònica d’altres estius, però, alguns del materials emesos o editats darrerament han acotat de manera més detallada i amb multiplicitat de fonts, les característiques de la tasca arqueològica i el seu paper en un context de crisi. Vegeu Catalunya Ràdio o La Vanguardia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s