Pàgina d'inici » Notícies » Treballant a la Conca de Barberà

Treballant a la Conca de Barberà

(Fotografia: Arkpadoc SC)

 Les darreres setmanes estem enfeinades amb el procés de documentació gràfica, a nivell arqueològic, de la torre del Castell de Santa Perpètua de Gaià, a la comarca de la Conca de Barberà.  La nostra participació forma part d’un projecte més ampli d’estudi i restauració del conjunt, essent el director de la intervenció arqueològica -estudi de paraments- l’arqueòleg Joan Menchon Bes. També està prevista l’excavació a l’interior de la torre, intervenció encara sense data. L’Ajuntament de Pontils, el Departament de Cultura de la Generalitat i “La Caixa”(Programa Romànic Obert) són els responsables d’aquest projecte integral.

 
Situada dalt d’un cingle que domina la vall i el mateix riu, la torre està datada al s.X, destaca per la seva planta triangular i fa uns 21 metres d’alçada, fet que la convereteix en una edificació  singular i en una magnífica talaia de l’entorn.

Vistes des de la torre (Fotografia: Arkpadoc SC)

 
La nostra feina està tenint com a objectiu revisar i completar la planimetria del projecte, que és de caire arquitectònic, i on  hom ha detectat que manquen nombrosos detalls d’interès arqueològic. Resultava necessari documentar tots els forats de bastida i d’embigats que es conserven tant a l’exterior com, sobretot, a l’interior, molts d’ells mantenint encara algunes restes de fusta.
 
La gran dificultat del projecte ha estat no disposar d’ una idea clara i general de la torre , ja que tota està envoltada per bastides (tant per dins com per fora), fet que complica la seva visualització completa. S’ha intentat fer la major part de la feina aplicant tècniques fotogramètriques. Per la presència  de les bastides, això no ha estat possible  en tots els punts ja que, o bé no es disposava de distància suficient per poder fer les fotografies, o bé els punts d’interès quedaven ocults pels diferents nivells de la bastida. Per contrarrestar-ho, s’ha  hagut de fer la documentació manualment, mitjançant dibuix en paper mil·limetrat i presa de mides directa.
 
Abordem, doncs, un projecte en el que el principal repte ha estat ,i segueix sent, poder relacionar tota la documentació d’obertures  i finestres en relació d’uns amb els altres, conseguint ubicar-los correctament i de manera precisa. Una tasca, doncs, que necessita d’una documentació detallada en el treball de camp, per una banda, i d’un perfecte domini de les tècniques d’anàlisi i retoc en el treball de gabinet, per l’altra.

Part superior i merlets (Fotografia: Arkpadoc SC)

 
Anuncis

One thought on “Treballant a la Conca de Barberà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s